13-12-03

Maandoverzicht

Aangezien er blijkbaar nogal wat vraag naar is, ga ik met de gewoonte starten om maandelijks, bij het begin van de maand, een overzichtje te geven wat er de komende weken te zien is aan de sterrenhemel. Ik hoop dat op die manier idereen wat vertrouwd geraakt met die vreemde lichtjes aan de hemel. Ik ga op de valreep nog voor december de bezienswaardigheden hieronder opsommen :

Mercurius kan tegenwoordig 's avonds laag in het westen gevonden worden. Verwar de kleine planeet niet met Venus, die veel helderder, en een stuk hoger naar het zuiden toe te zien is. Venus wordt nu duidelijker zichtbaar trouwens : de planeet verwijdert zich van de zon, en ze komt steeds hoger te staan. Venus wordt deze winter één van de markantste sterren aan de avondhemel. Mars is de mooie oranje ster in het zuidwesten, en gaat steeds vroeger onder. Jupiter is vanaf 3h de helderste ster aan de ochtendhemel. Saturnus is de ganse nacht te zien in het sterrenbeeld de Tweelingen. Saturnus breekt eind deze maand nog maar eens het zoveelste astronomisch record van 2003 : de planeet is enerzijds het dichtst bij de aarde sinds 60 jaar, en de ringen zijn het sterkst gekanteld, wat Saturnus deze en komende maand het mooiste hemelobject maakt. Maar daarover later meer...

Het is trouwens tegenwoordig ook weer vallende-sterren-tijd : rond 13 december zijn de Geminiden te zien, een meteorenzwerm waarvan het vluchtpunt in het sterrenbeeld Tweelingen gelegen is. Mocht u wanhoopsgewijs hopen op dat specifieke Kerstkadootje, werp dan 's ochtends eens een blik op de zuiderhemel; misschien ziet u een vallende ster die uw wens waarmaakt.

13:47 Gepost door dark | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.