01-08-04

Blauwe maan

In deze maand juli zijn er twee volle manen. De eerste valt op vrijdag de 2e. De tweede valt op zaterdag de 31e. Op sommige kalenders is die tweede volle maan dan aangegeven als "Blauwe maan". De volle maan ziet er die nacht niet anders uit dan normaal. Waar komt het dan vandaan?

Het is wel eens gebeurd, normaal na een bosbrand of vulkaanuitbarsting, dat de maan inderdaad een blauwige kleur kan aannemen. Roet en asdeeltjes die hoog in de atmosfeer van de aarde terecht zijn gekomen zorgen dan voor die kleur.

De uitspraak "Once in a blue Moon" ("Eens in een blauwe maan") kwam tot leven in 1824 en refereert naar de gebeurtenissen die ongewoon of zelfs zeldzaam zijn. Maar, om twee volle manen in dezelfde maand te hebben is niet zo ongewoon als je zou denken. Het gebeurt namelijk gemiddeld iedere 32 maanden. En in het jaar 1999 gebeurde het zelfs in drie maanden!

Voor een hele lange tijd wist niemand waar precies de "Blauwe maan regel" vandaan kwam. Het kwam misschien uit het feit dat het woord "belewe", dat uit het Oud-Engels komt, wat "verraden" betekent. "Belewe", wat dezelfde uitspraak heeft als "Blue" zou dan kunnen betekenen dat die tweede maan de traditie "verraadt", omdat er normaal maar 1 maan is. Tot het jaar 1999 stond er nog geen "blauwe maan" op de kalender en werd het in de Maine Farmer's Almanac verklaard dat als een van de vier seizoenen vier manen in plaats van drie bevatte, de derde maan een blauwe maan was. Door een aantal misinterpretaties van schrijvers lijkt nu de term "blauwe maan" de definitie te zijn van de tweede maan in een maand.

De maan was de laatste dagen trouwens opvallend rossig van kleur bij opkomst. Meer informatie over de blauwe maan vind je op Infoplease en op obliquity.com -- deze laatste link is trouwens een aanrader !

15:46 Gepost door dark | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.