26-09-04

Enorme inslagkrater op Antarctica

Op Antarctica is onder een ijskap van ruim 2 km dik de tot nu toe de grootste samengestelde inslagkrater op aarde gevonden. Samengestelde inslagkraters ontstaan door de vrijwel gelijktijdige inslag van brokstokken van een uiteengespat hemellichaam; omdat de brokstukken niet precies gelijktijdig neerkomen, maar een eigen baan volgen, is het resulterende inslaggebied ellipsvormig. In dit geval gaat het om een doorsnede van ca. 4000 bij 2000 km.

Er moet bij de inslag veel gesmolten gesteente de ruimte in zijn geworpen en als glasachtige deeltjes weer op aarde teruggevallen. Zulke deeltjes, tektieten genoemd, kunnen bij een zware inslag duizenden kilometers van de plaats van inslag terechtkomen. Het is in deze context interessant dat er een groot gebied met tektieten voorkomt in Australiƫ, ongeveer 5600 km van de veronderstelde plaats van de grootste inslag.

Een inslag van een hemellichaam dat zulke enorme kraters veroorzaakt in de directe nabijheid van Antarctica zal zeker wereldwijde gevolgen hebben gehad: als Antarctica destijds bedekt was met een ijskap, moeten grote delen daarvan opgebroken zijn en in zee zijn afgegleden. Dit zou een aanzienlijke zeespiegelstijging tot gevolg hebben gehad De onderzoekers sluiten zelfs niet uit dat er een zeespiegelstijging van vele tientallen meters kan zijn opgetreden. Daarvoor zijn echter tot nu toe nergens aanwijzingen gevonden.

12:59 Gepost door dark | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.